Halkevi, binanın ömrünün ötesinde düşünen, kapalı döngü yani dairesel sisteminin değerini arttırmak için geri dönüştürülmüş plastik kullanarak tasarlanmış.

Halkevi, geri dönüştürülmüş plastik kullanılarak yapılmış renkli bir cepheye ve ayrıca ödünç alınan ahşap bir çerçeveye sahipmiş ve Hollanda Tasarım Haftası bittiğinde, sahiplerine iade edilecekmiş.

geri dönüştürülmüş plastik

Hollanda mimarlık stüdyosu Bureau SLA’nın kurucusu Peter van Assche, “Dairesel fikri en üst düzeye çıkardık” demiş. “Yapının kendisi neredeyse hiç ekolojik ayak izine sahip değil. Bu sadece dost canlısı kişilerden birkaç malzeme ödünç alarak yapabileceğiniz şey.”

Bureau SLA ve tasarım stüdyosu Overtreders W’nin bu proje ile ilgilenmek istediği ana konu geri dönüştürülmüş plastiğin kullanılmasıymış. Bu konuda, iki ofis arasındaki bir dizi işbirliği yaparak en iyi çözümü bulmaya çalışmışlar.

geri dönüştürülmüş plastik

Geri Dönüştürülmüş Plastik ile Nasıl Halkevi Yaptılar?

Halkevi için, tasarımcılar dış duvarları kaplamak amacıyla ısmarlama plastik döşemeler yarattılar. Plastik atıkları renklendirerek, pastel ve pembe tonlarından, canlı sarı renk tonlarına kadar farklı döşemelikler üretmişler.

Bu estetik yapı, Londra’daki Assemble tarafından tasarlanan Yard House döşemelerinden esinlenmiş ancak yaklaşım tamamen farklıymış. Van Assche, “Bizim döşemelerimiz evlerden geri dönüştürülmüş plastik atıktan üretiliyor. Renk düzeni doğal” demiş. “Kendi şampuan şişenizi tanıyabilmeniz için uğraş vermenizi seviyorum.”

Döşemeler, üretici Govaplast tarafından üretilmiş. Ekip, daha fazla mimar ve tasarımcıyı geri dönüştürülmüş plastikle çalışmaya teşvik etmek için ürünü gelecek yıl üretime sunmayı hedeflemiş.

geri dönüştürülmüş plastik

Ödünç alınan malzemeler yapının diğer kısımlarını oluşturmuş. Çerçeve, kullanımdan sonra iade edilmesi gereken 19 ahşap bileşenden oluştuğu için tutkal, vida veya çivi kullanmayan bir inşaat tekniği tasarlanması gerekmiş.

Mühendislik firması Arup ile işbirliği yaparak, bağlama kayışları, gergi kayışları ve kablo bağları kullanan bir sistem geliştirmişler. Ancak bu sistem çok yaygın olmadığı için kapsamlı test gerektiriyormuş. İnşaat prensiplerimizin ve hesaplamalarımızın hemen hemen hepsinin sabit ve standart bir tasarım biçimi olduğunu gördük. Kayış ve gergi kayışları kullanmak, hiçbir hesaplama programında yok demiş.

“Geri dönüştürülmüş plastik ile tasarım, daha önce tam olarak hayal etmediğimiz alanlarda yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyduğunu gösterdi.”

Benzer şekilde, halkevinin alt kısmını saran camlar Utrecht’teki bir ofis binasının tadilatından geriye kalmış. Hollanda Tasarım Haftası’ndan sonra, cam başka bir proje için kullanılmış.

geri dönüştürülmüş plastik

Hollanda Tasarım Haftası, 21-29 Ekim 2017 tarihleri ​​arasında Eindhoven’da gerçekleşmiş. Halkevi, Strijp S bölgesinin bir parçasını oluştumuş ve dokuz günlük festival boyunca bir konferans, tartışma ve performans mekanı olarak kullanılmış.

250 metrekarelik bir alana sahip olan bu halkevinde, 200 kişinin oturduğu veya 600 kişinin ayakta durabileceği çapraz şekilli bir oditoryum varmış.

geri dönüştürülmüş plastik

Kaynakça:

People’s Pavilion “has almost no ecological footprint” say designers

Benzer Yazılarımız İçin:

  1. Sıfır Atık Nedir?
  2. Endonezya’da 20.000 vatandaş plastik kirliliği için harekete geçti
  3. Tamamen Güneş ve Rüzgar Enerjisini Kullanan Yunan Adası: Tilos